Rakott csülök felvágott

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
260 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 közepes csülök
  • 50 dkg sertés lapocka
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg vöröshagyma /reszelve/
  • 2 dkg fokhagyma/reszelve/
  • 5 g őrölt bors
  • 3 dkg őrölt pirospaprika
  • 2 dkg porcukor
  • 5 g őrölt mustármag
  • 3 dkg zselatin
  • só ízlés szerint
  • 1-1,5 dl húslé

Elkészítése:

A csülköt kicsontozzuk, majd a bőrével és a lapockával együtt sós vízben félpuhára főzzük.Mikor elkészült, leszűrjük, a csülök bőrös részét félrerakjuk, a húsokat kicsi kockákra vágjuk, a szalonnát vékonyan apróra szeljük.

Az összes fűszert és hagymákat hozzákeverjük a húsokhoz,hozzáadunk 1-1,5 dl húslevet és a zselatint, és addig keverjük míg fel nem veszi a levét. Akkor jó, ha ragacsosnak érezzük. Ha nem ilyen, akkor még adhatunk hozzá kis zselatint /1 evőkanál/, és ha szükséges, még ízesítjük /só és fűszerekkel/.

A sonkaprésbe először belerakjuk a félretett bőrt, arra belenyomkodjuk a húskeveréket. A prést lezárjuk. Egy nagy edénybe rakjuk a prést, és annyi vizet öntünk az edénybe, hogy ellepje. A vízbe sót rakunk, és lassan főzzük 1,5 órán keresztül, de ne forrjon.

Kivesszük a prést, hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából.

Tipp:

Ha nem rendelkezünk préssel, alufóliát több rétegben leterítünk, rárakjuk a csülök bőrét, erre halmozzuk a húst, jó szorosan feltekerjük, és a két végét szorosan lezárjuk, majd így főzzük.