Pejsli krumplilángossal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertésnyelv és sertésszív vegyesen
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ek finomliszt
- 3 ek étolaj
- 3 dl tejföl
- 0,5 citrom
- 1 ek ecet
- 4 babérlevél
- 1 tk piros fűszerpaprika
- 2 ek cukor
- 1 ek mustár
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Krumplilángoshoz:
- 1 kg burgonya
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk só
- 4 ek finomliszt
- 3 dkg margarin
- 1 mk őrölt szerecsendió
- őrölt bors
- só
Elkészítése:
A recept címe szerint szalontüdőt készítünk szívből és nyelvből, tüdő nélkül, de az ízesítés azonos.
A szívet és nyelvet letisztítjuk, megmossuk, és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, a babérlevéllel puhára főzzük. (Kuktában 1 óra)
Közben a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a megfőtt húst kiszedjük a főzőléből, ha kihűlt, ujjnyi csíkokra vágjuk.
A forró olajon megpirítjuk a cukrot, ha már barna, rádobjuk a hagymákat, és megdinszteljük. Meghintjük liszttel, picit pirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és borssal. Elkeverjük, és felöntjük 1 liter főzőlével. Botmixer segítségével simára keverjük.
Ezután beletesszük a húscsíkokat, majd citromlével, citromhéjjal, ecettel és mustárral pikánsra ízesítjük.
Jól összeforraljuk, végül belekeverjük a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk.
Krumplilángos készítése:
A krumplilángoshoz a megtisztított burgonyát felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd burgonyanyomóval pépesre nyomkodjuk. Hidegen hozzáadjuk a tojást, a sót, a lisztet, a margarint és a fűszereket.
Elkeverjük, és evőkanállal serpenyőbe szaggatjuk, melyben előtte kevés olajat forrósítunk. Tetejüket a kanállal kilapogatom, 2-3 perc után megfordítjuk, és aranybarnára pirítjuk.