Pejsli krumplilángossal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Pejsli krumplilángossal

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertésnyelv és sertésszív vegyesen
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 ek finomliszt
  • 3 ek étolaj
  • 3 dl tejföl
  • 0,5 citrom
  • 1 ek ecet
  • 4 babérlevél
  • 1 tk piros fűszerpaprika
  • 2 ek cukor
  • 1 ek mustár
  • őrölt bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Krumplilángoshoz:

  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 1 tk só
  • 4 ek finomliszt
  • 3 dkg margarin
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • őrölt bors

Elkészítése:

A recept címe szerint szalontüdőt készítünk szívből és nyelvből, tüdő nélkül, de az ízesítés azonos.

A szívet és nyelvet letisztítjuk, megmossuk, és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, a babérlevéllel puhára főzzük. (Kuktában 1 óra)

Közben a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a megfőtt húst kiszedjük a főzőléből, ha kihűlt, ujjnyi csíkokra vágjuk.

A forró olajon megpirítjuk a cukrot, ha már barna, rádobjuk a hagymákat, és megdinszteljük. Meghintjük liszttel, picit pirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával és borssal. Elkeverjük, és felöntjük 1 liter főzőlével. Botmixer segítségével simára keverjük.

Ezután beletesszük a húscsíkokat, majd citromlével, citromhéjjal, ecettel és mustárral pikánsra ízesítjük.
Jól összeforraljuk, végül belekeverjük a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk.

 

Krumplilángos készítése:

A krumplilángoshoz a megtisztított burgonyát felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd burgonyanyomóval pépesre nyomkodjuk. Hidegen hozzáadjuk a tojást, a sót, a lisztet, a margarint és a fűszereket.

Elkeverjük, és evőkanállal serpenyőbe szaggatjuk, melyben előtte kevés olajat forrósítunk. Tetejüket a kanállal kilapogatom, 2-3 perc után megfordítjuk, és aranybarnára pirítjuk.