Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mustáros tarjaszeletek párolt rizzsel és szalmakrumplival recept

Mustáros tarjaszeletek párolt rizzsel és szalmakrumplival
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 2 szelet tarja személyenként
    • mustár
    • bors
    • fűszerpaprika
    • fokhagyma gerezd
    • olaj

    Párolt rizs hozzávalói:

    • 1 rész rizs
    • 2 rész víz
    • kevés ételízesítő
    • bors
    • olaj

    4 személyre kb. 30 dkg rizst számítsunk

    Szalmakrumpli hozzávalói:

    • burgonya
    • olaj

     

    Elkészítés:

    Hús készítése:

    A konyhakészre előállított tarjaszeleteket kiterítem szorosan egymás mellé, megszórjuk sóval, és nem túl vastagon a felületüket bekenjük mustárral. Megszórjuk frissen őrölt borssal és fűszerpaprikával.

    Egy jénai tálba rétegezzük, bőven rakunk közéjük fokhagyma gerezdeket, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje a hússzeleteket. Hűtőszekrénybe tesszük legalább két órát, de jó, ha egy éjszakán át marad a pácban.

    Pácolás után tepsibe rakjuk, közé rakjuk a fokhagyma gerezdeket, ráöntjük a páclevet, lefedjük alufóliával, és forró, 200 fokra előmelegített sütőben fél órán át sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és visszatesszük. Addig sütjük, amíg szépen megpirulnak a szeletek.

    Szalma krumplival, párolt rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.

    Rizs készítése:

    A rizst megmossuk, leforrázzuk lobogó vízzel. Hideg vízben átöblítjük, és jól leszűrjük.
    Egy lábosban felhevítünk 2-3 ek olajat, beletesszük a rizst, és kissé átsütjük, míg a rizs kifehéredik. Ekkor feltöltjük forró vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi borsot is teszünk hozzá, és fedő alatt, egészen lassú tűzön pároljuk.

    Eleinte még néhányszor megkeverjük, de amikor puhulni kezd, többé már nem keverjük. Így a szemek épen megmaradnak.

    Amikor a rizs teljesen áttetszővé vált, a lángot eloltjuk, de az edényt még 10 percig a lángfogón hagyjuk, lefedve.
    Az így készített rizs nem fő szét, nem lesz ragacsos, hanem pergős lesz.

    Ha szépen akarjuk tálalni, a forró rizst vízzel, vagy olajjal kikent kis formákba rakjuk, aztán a tálra borítjuk. Minden kis kupac közepére petrezselyemlevélkét szúrunk, és paradicsompaprikából kis virágokat készítünk.

    Szalmakrumpli készítése:

    A megmosott krumplikat meghámozzuk, és tetszőleges szeletekre, a szeleteket pedig ugyanolyan széles csíkokra vágjuk.

    Egy nagyobb serpenyőben olajat, vagy házi készítésű zsírt kb. 180 fokra felforrósítunk, és annyi krumplit teszünk bele, ami kényelmesen mozgatható. Párszor megkeverve szép aranysárgára sütjük.

    Szitába szedem ki, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen. Közvetlen tálalás előtt sózzuk, hogy megtartsák formájukat, és a sótól ne essenek össze.

    Tipp:

    A párolt rizs paprikás, mártásos húsok, tokányok, párolt köretekkel vagy burgonyával párosítva rántott és sült húsokhoz alkalmas.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá