Kocsonya recept
Hozzávalók:
- 3 db köröm
- 2 db nyelv
- 1 kisebb csülök
- 1 darab füstölt hús (20-30 dkg)
- 1 darab bőrke
- 1 kevés lapocka
- 1-2 fej vöröshagyma
- sok fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- egész bors
- só
- szárított hüvelyes paprika 1-2 db
Elkészítése:
A húsokat jól megtisztítjuk és megmossuk, majd annyi vízben, ami éppen ellepi feltesszük forralni, majd mikor nagyon felhabzott, leöntjük a vizet. A húsokat lemossuk, és tiszta vízben feltesszük a kocsonyát, így sokkal tisztább és átlátszóbb lesz a leve.
Beletesszük az összes hozzávalót, és nagyon lassan gyöngyözve főzzük, mindig leszedjük az elején a habot róla. (Annyira szoktam megsózni, hogy ki lehessen picit érezni a sót), 5-6 órát főzzük, míg jó puha nem lesz minden.
Ha kész, leszűrjük, a husikat kicsontozzuk, és úgy tesszük a tányérba.
A levet picit hideg helyre tesszük, mert akkor a tetején megdermed a zsír hártyaszerűen, amit egy papírtörlővel vagy kanállal kétszer-háromszor leszedünk. Így nagyon szép tiszta és zsírmentes lesz a kocsonya.
Majd rámerjük a húsokra, és hagyjuk megdermedni.