Kocsonya

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 db köröm
  • 2 db nyelv
  • 1 kisebb csülök
  • 1 darab füstölt hús (20-30 dkg)
  • 1 darab bőrke
  • 1 kevés lapocka
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • sok fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • egész bors
  • szárított hüvelyes paprika 1-2 db

Elkészítése:

A húsokat jól megtisztítjuk és megmossuk, majd annyi vízben, ami éppen ellepi feltesszük forralni, majd mikor nagyon felhabzott, leöntjük a vizet. A húsokat lemossuk, és tiszta vízben feltesszük a kocsonyát, így sokkal tisztább és átlátszóbb lesz a leve.

Beletesszük az összes hozzávalót, és nagyon lassan gyöngyözve főzzük, mindig leszedjük az elején a habot róla. (Annyira szoktam megsózni, hogy ki lehessen picit érezni a sót), 5-6 órát főzzük, míg jó puha nem lesz minden.

Ha kész, leszűrjük, a husikat kicsontozzuk, és úgy tesszük a tányérba.

A levet picit hideg helyre tesszük, mert akkor a tetején megdermed a zsír hártyaszerűen, amit egy papírtörlővel vagy kanállal kétszer-háromszor leszedünk. Így nagyon szép tiszta és zsírmentes lesz a kocsonya.

Majd rámerjük a húsokra, és hagyjuk megdermedni.