Kemencés, tepsis oldalas recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertésoldalas
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 kg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 2 fej lilahagyma
- 2 alma
- 2 dl száraz rozébor
- 1 kávéskanál szárított, morzsolt kakukkfű
- 1 kávéskanál szárított, morzsolt borsikafű
- 1 kávéskanál szárított, morzsolt majoránna
- 1 kávéskanál őrölt bors
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A húst megfelezzük, hogy jobban elférjen a tepsiben és minden oldalát jól bedörzsöljük sóval, majd a fűszerek keverékével megszórjuk mindkét oldalát és hűtőbe tesszük. Ezt előző este is elvégezhetjük.
A szalonnákat vékonyan felszeleteljük és egyenletesen elosztjuk egy tepsi alján. Erre rakjuk a megtisztított és felkarikázott krumplit, amit enyhén megsózunk.
A közepére tesszük a befűszerezett húst és körbe rakjuk fokhagymaszeletekkel, vastagabb karikára vágott vörös és lilahagymával, valamint a cikkekre vágott almával.
Aláöntjük a bort, lefedjük fóliával és betoljuk a kemencébe, amikor 300 fokos. Összesen másfél órát sütjük, az utolsó 20 percet fólia nélkül pirítjuk.
Fél órát pihentetjük mielőtt felszeleteljük a húst. Friss kenyeret és salátát, vagy savanyúságot kínálunk mellé.
Tipp:
A kemencében sült ételek valamitől finomabbak, mint a sütőben sültek. Ez a megállapítás már ab ovo kijár a kemencés ételeknek. Amikor pedig azt kérdezik, hogy miben nyilvánul ez meg, az eddigi tapasztalataim alapján, és ami már számomra is kiderült az az, hogy a húsok omlósabbak, szaftosabbak, az ízük teltebb, zamatosabb. De mint mindennek a kemencében sütésnek is van alternatívája és ez nem más mint a sütő. Ez az oldalas is megsüthető sütőben, ahol szintén finomra sül. Ezt én is igazolom….csak megépítettem a kemencét és elkezdtem sütni benne….hát a kemencében sült ételek valamitől finomabbak, mint a sütőben sültek.
A kemencés, tepsis oldalas kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 13 g