Kemencés, tepsis oldalas

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertésoldalas
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 kg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 alma
  • 2 dl száraz rozébor
  • 1 kávéskanál szárított, morzsolt kakukkfű
  • 1 kávéskanál szárított, morzsolt borsikafű
  • 1 kávéskanál szárított, morzsolt majoránna
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A húst megfelezzük, hogy jobban elférjen a tepsiben és minden oldalát jól bedörzsöljük sóval, majd a fűszerek keverékével megszórjuk mindkét oldalát és hűtőbe tesszük. Ezt előző este is elvégezhetjük.

A szalonnákat vékonyan felszeleteljük és egyenletesen elosztjuk egy tepsi alján. Erre rakjuk a megtisztított és felkarikázott krumplit, amit enyhén megsózunk.

A közepére tesszük a befűszerezett húst és körbe rakjuk fokhagymaszeletekkel, vastagabb karikára vágott vörös és lilahagymával, valamint a cikkekre vágott almával.

Aláöntjük a bort, lefedjük fóliával és betoljuk a kemencébe, amikor 300 fokos. Összesen másfél órát sütjük, az utolsó 20 percet fólia nélkül pirítjuk.

Fél órát pihentetjük mielőtt felszeleteljük a húst. Friss kenyeret és salátát, vagy savanyúságot kínálunk mellé.

Tipp:

A kemencében sült ételek valamitől finomabbak, mint a sütőben sültek. Ez a megállapítás már ab ovo kijár a kemencés ételeknek. Amikor pedig azt kérdezik, hogy miben nyilvánul ez meg, az eddigi tapasztalataim alapján, és ami már számomra is kiderült az az, hogy a húsok omlósabbak, szaftosabbak, az ízük teltebb, zamatosabb. De mint mindennek a kemencében sütésnek is van alternatívája és ez nem más mint a sütő. Ez az oldalas is megsüthető sütőben, ahol szintén finomra sül. Ezt én is igazolom….csak megépítettem a kemencét és elkezdtem sütni benne….hát a kemencében sült ételek valamitől finomabbak, mint a sütőben sültek.