Kemencés lecsó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 70 dkg sertéskaraj
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 kg lecsópaprika
- 50 dkg paradicsom
- 3 db vöröshagyma
- 1 tk zúzott fokhagyma
- só, őrölt bors
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 dl étolaj
Körethez:
- 1/2 kg tarhonya
- 3 ek étolaj
- 1 tk só
Elkészítése:
A húst felszeleteljük, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és félretesszük 10-15 percre, hogy a fűszerek átjárják.
Ezalatt a vöröshagymát felkockázzuk, a szalonnát csíkozzuk, a paradicsomot cikkekre,- a paprikát ízlés szerint karikára vagy szeletekre vágjuk.
Egy serpenyőben az olajat felhevítjük és a lefűszerezett szelethúsok mindkét oldalát pár perc alatt átsütjük, épp csak egy halvány szint kapjon, lényege, hogy kissé átpuhuljanak.
Ugyanebben az olajban folytatjuk az előkészítést..
A szalonna csíkokat átsütjük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és 5-6 perc alatt összepirítjuk a szalonnával.
Ezután hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát, a fűszerpaprikát, öntünk hozzá kb 1 dl vizet, picit megsózzuk és nagyjából 10-12 percet előfőzzük.
Amíg fő a lecsó, egy tepsit hajszál vékonyan kikenünk olajjal, elhelyezzük benne az elősütött hússzeleteket és miután összefőtt a lecsóalap, rákanalazzuk a húsokra, szépen elosztva és a levét ráöntve, hogy minden szeletre egyformán jusson.
A tepsit alufóliával lefedjük és előmelegített sütőbe, vagy felfűtött kemencébe téve (190 fokon) sütjük 20 percig, majd a fóliát levéve további 10 percen át kissé megpirítjuk a tetejét.
Mialatt sül a lecsó, elkészítjük a tarhonyát.
Egy edényben felhevítjük az olajat, beleszórjuk a tarhonyát és közepes lángon folyamatosan kevergetve szép aranybarnára pirítjuk.
Felöntjük kb. másfél liter forró vízzel, megsózzuk és lassú lángon puhára főzzük.
Hideg vízzel átöblítjük és leszűrjük. Tálalásig lefedve tartjuk!
Chilipaprikával és ízlés szerint kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Amikor levesszük a tepsiről az alufóliát, itt-ott üthetünk rá néhány db tojást, így gazdagabbá, változatosabbá tehetjük az ételt!