Kemencés csülök pékné módra recept
Hozzávalók:
Előfőzés:
- 2 kg sertéscsülök (2 db hátsó, nyers)
- 2 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 babérlevél
- 10 borókabogyó
- 1 ek só
- 1 kk szemes bors (10 szem)
Sütés:
- 3 közepes vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 3 közepes lila hagyma
- 1 kg burgonya
- 3 dl száraz fehérbor
- 4 ek olvasztott sertészsír
- 1 közepes alma
- 1 kk őrölt fűszerkömény
- 1 ek majoránna
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A csülköket megtisztítom, megmosom, és hideg vízben felteszem főni. Hozzáadom a megtisztított és negyedelt vöröshagymát, a felezett fokhagymát és a többi hozzávalót. Ha felforrt, lefedem, és lassú, gyöngyöző forrással főzöm.
Kb. 2 óra főzés kell neki, hogy megpuhuljon. Akkor jó, ha a csontot enyhén megforgatva könnyedén ki tudom emelni belőle.
A krumplit megtisztítom, a nagyobbakat felezem. A vöröshagymát cikkekre vágom, a fokhagymát felszeletelem, az almát cikkekre vágom, a magházat kiveszem.
A megfőtt csülköt vágódeszkára helyezem, kiemelem belőle a csontokat, és 2 ujjnyi vastagra szeletelem.
Egy megfelelő méretű tepsiben elrendezem a húsokat úgy, hogy a bőrös felük felül legyen. A húsok közé rakom a krumplit, az almát, a vöröshagymát és a lila hagymát. Az egészet megszórom a fokhagyma darabokkal.
Az olvasztott zsírban elkeverem az őrölt köményt, a majoránnát, a borsot, majd meglocsolom vele a tepsi tartalmát.
Az egészet megsózom, különösen a krumplikat, aláöntöm a bort, lefedem fóliával, és 260 fokos kemencébe tolom.
30 perc sütés után eltávolítom a fóliát, és még 10 percet pirítom.
Tipp:
A csülök főzőlevét felhasználhatjuk alaplének, levesek, mártások készítésére. Kisebb adagokban (1-2 dl) lefagyasztva sokáig eláll.
A kemencés csülök pékné módra kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 7 g
Zsír: 14 g