Kemencés csülök pékné módra

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
170 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kemencés csülök pékné módra

Hozzávalók:

Előfőzés:

  • 2 kg sertéscsülök (2 db hátsó, nyers)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 babérlevél
  • 10 borókabogyó
  • 1 ek só
  • 1 kk szemes bors (10 szem)

Sütés:

  • 3 közepes vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes lila hagyma
  • 1 kg burgonya
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 4 ek olvasztott sertészsír
  • 1 közepes alma
  • 1 kk őrölt fűszerkömény
  • 1 ek majoránna
  • őrölt bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A csülköket megtisztítom, megmosom, és hideg vízben felteszem főni. Hozzáadom a megtisztított és negyedelt vöröshagymát, a felezett fokhagymát és a többi hozzávalót. Ha felforrt, lefedem, és lassú, gyöngyöző forrással főzöm.

Kb. 2 óra főzés kell neki, hogy megpuhuljon. Akkor jó, ha a csontot enyhén megforgatva könnyedén ki tudom emelni belőle.

A krumplit megtisztítom, a nagyobbakat felezem. A vöröshagymát cikkekre vágom, a fokhagymát felszeletelem, az almát cikkekre vágom, a magházat kiveszem.

A megfőtt csülköt vágódeszkára helyezem, kiemelem belőle a csontokat, és 2 ujjnyi vastagra szeletelem.
Egy megfelelő méretű tepsiben elrendezem a húsokat úgy, hogy a bőrös felük felül legyen. A húsok közé rakom a krumplit, az almát, a vöröshagymát és a lila hagymát. Az egészet megszórom a fokhagyma darabokkal.

Az olvasztott zsírban elkeverem az őrölt köményt, a majoránnát, a borsot, majd meglocsolom vele a tepsi tartalmát.

Az egészet megsózom, különösen a krumplikat, aláöntöm a bort, lefedem fóliával, és 260 fokos kemencébe tolom.

30 perc sütés után eltávolítom a fóliát, és még 10 percet pirítom.

Tipp:

A csülök főzőlevét felhasználhatjuk alaplének, levesek, mártások készítésére. Kisebb adagokban (1-2 dl) lefagyasztva sokáig eláll.