Kártyavár oldalas házi BBQ szósszal recept

Hozzávalók:
- kb. 2,5 kg oldalas
Fűszeres pác:
- 1/4 csésze barna cukor
- 3 ek pirospaprika
- 3 tk fekete bors
- 2 tk só
- 0,5 tk cayenne bors
- 0,5 tk őrölt kömény
Barbecue szósz:
- 2 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- 0,5 csésze whiskey
- 1 és 1/4 csésze almaecet
- 2 csésze csirke alaplé
- 1,5 csésze ketchup
- 1 csésze méz
- 2 ek worcestershire szósz
- 2 ek dijoni mustár
- 1 tk só
- 0,5 tk fekete bors
- 1/4 teáskanál cayenne bors
Elkészítése:
A fűszerpáchoz összekeverjük a fűszereket, az oldalast tepsibe tesszük, s alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, de min. 4 óra hosszára.
Elkészítjük a barbecue szószt. Egy nagyobb tálban felhevítjük az olajat, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Addig pirítjuk, míg egy pici színt nem kap, majd lehúzzuk a tűzről. Beletesszük a fűszerpaprikát, a wiskey-t és az ecetet. Legalább 5 percig forraljuk. Végül beletesszük az összes maradék hozzávalót, alaposan elkeverünk mindent, lejjebb vesszük a lángot, és még legalább 30 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (alul-fölül sütés). A húst fóliával letakarjuk, és 45 percig sütjük. Félidőnél megfordítjuk. A 45 perc letelte után a húst megkenjük a barbecue szósszal, és visszatesszük a sütőbe fóliával letakarva kb. 1 órára, vagy amíg puha nem lesz a hús.
Közben többször újra megkenjük a szósszal minden oldalát. Mikor elkészül, még egyszer kenünk rá a szószból és kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, és megpirítjuk.
Az esetleg megmaradt szószt a hús mellé tálaljuk. Legjobban friss saláta, és puha fehér kenyér illik mellé.
Jó étvágyat!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »