Kártyavár oldalas házi BBQ szósszal recept

Hozzávalók:
- kb. 2,5 kg oldalas
Fűszeres pác:
- 1/4 csésze barna cukor
- 3 ek pirospaprika
- 3 tk fekete bors
- 2 tk só
- 0,5 tk cayenne bors
- 0,5 tk őrölt kömény
Barbecue szósz:
- 2 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- 0,5 csésze whiskey
- 1 és 1/4 csésze almaecet
- 2 csésze csirke alaplé
- 1,5 csésze ketchup
- 1 csésze méz
- 2 ek worcestershire szósz
- 2 ek dijoni mustár
- 1 tk só
- 0,5 tk fekete bors
- 1/4 teáskanál cayenne bors
Elkészítése:
A fűszerpáchoz összekeverjük a fűszereket, az oldalast tepsibe tesszük, s alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, de min. 4 óra hosszára.
Elkészítjük a barbecue szószt. Egy nagyobb tálban felhevítjük az olajat, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Addig pirítjuk, míg egy pici színt nem kap, majd lehúzzuk a tűzről. Beletesszük a fűszerpaprikát, a wiskey-t és az ecetet. Legalább 5 percig forraljuk. Végül beletesszük az összes maradék hozzávalót, alaposan elkeverünk mindent, lejjebb vesszük a lángot, és még legalább 30 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (alul-fölül sütés). A húst fóliával letakarjuk, és 45 percig sütjük. Félidőnél megfordítjuk. A 45 perc letelte után a húst megkenjük a barbecue szósszal, és visszatesszük a sütőbe fóliával letakarva kb. 1 órára, vagy amíg puha nem lesz a hús.
Közben többször újra megkenjük a szósszal minden oldalát. Mikor elkészül, még egyszer kenünk rá a szószból és kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, és megpirítjuk.
Az esetleg megmaradt szószt a hús mellé tálaljuk. Legjobban friss saláta, és puha fehér kenyér illik mellé.
Jó étvágyat!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »