Kártyavár oldalas házi BBQ szósszal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kártyavár oldalas házi BBQ szósszal

Hozzávalók:

  • kb. 2,5 kg oldalas

Fűszeres pác:

  • 1/4 csésze barna cukor
  • 3 ek pirospaprika
  • 3 tk fekete bors
  • 2 tk só
  • 0,5 tk cayenne bors
  • 0,5 tk őrölt kömény

Barbecue szósz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 0,5 csésze whiskey
  • 1 és 1/4 csésze almaecet
  • 2 csésze csirke alaplé
  • 1,5 csésze ketchup
  • 1 csésze méz
  • 2 ek worcestershire szósz
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 tk só
  • 0,5 tk fekete bors
  • 1/4 teáskanál cayenne bors

Elkészítése:

A fűszerpáchoz összekeverjük a fűszereket, az oldalast tepsibe tesszük, s alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, de min. 4 óra hosszára.

Elkészítjük a barbecue szószt. Egy nagyobb tálban felhevítjük az olajat, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Addig pirítjuk, míg egy pici színt nem kap, majd lehúzzuk a tűzről. Beletesszük a fűszerpaprikát, a wiskey-t és az ecetet. Legalább 5 percig forraljuk. Végül beletesszük az összes maradék hozzávalót, alaposan elkeverünk mindent, lejjebb vesszük a lángot, és még legalább 30 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra (alul-fölül sütés). A húst fóliával letakarjuk, és 45 percig sütjük. Félidőnél megfordítjuk. A 45 perc letelte után a húst megkenjük a barbecue szósszal, és visszatesszük a sütőbe fóliával letakarva kb. 1 órára, vagy amíg puha nem lesz a hús.

Közben többször újra megkenjük a szósszal minden oldalát. Mikor elkészül, még egyszer kenünk rá a szószból és kb. 10 percre visszatesszük a sütőbe, és megpirítjuk.

Az esetleg megmaradt szószt a hús mellé tálaljuk. Legjobban friss saláta, és puha fehér kenyér illik mellé.

Jó étvágyat!