Húsmuffin lilahagyma chutneyval és karfiolpürével recept

Hozzávalók:
A húsmuffinhoz:
- 300 g darált sertéshús
- ételízesítő
- 2 kk só
- bors
- kakukkfű
- oregánó
- bazsalikom
- 1 kk fűszerpaprika
- 12 szelet bacon
- 50 g füstölt sajt
- 1 kisebb lila hagyma
A lila hagyma chutney-hoz:
- 2 közepes lila hagyma
- 0,5 csapott ek cukor
- 2 ek balzsamecet
- 2 tk ételízesítő
- 1 dl víz
- só
A karfiolpüréhez:
- 1 közepes karfiol
- só
- bors
- 50 g füstölt sajt
Elkészítése:
A darált húst ételízesítővel, kevés sóval, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal és egy kávéskanál pirospaprikával ízesítjük. Hozzáadunk egy fél fej felaprított lila hagymát.
A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós, forró vízben puhára főzzük (kb. 4-5 perc).
Egy muffin-sütőformát kibélelünk szeletelt baconnel úgy, hogy a szalonna túllógjon a mélyedéseken. Mindegyik formába 1 púpos evőkanálnyi húsmasszát nyomkodunk. Az összes tetejére egy pici karfiolrózsát, majd reszelt füstölt sajtot teszünk, aztán egy fél evőkanálnyi hússal fedjük be. Végül betakarjuk a hús-muffinokat a bacon lelógó végeivel. 180 fokon kb. 1 órát sütjük.
A karfiolrózsákat leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, és burgonyatörővel összenyomkodjuk őket, majd egy lábosban a maradék reszelt sajttal összemelegítjük (a sajt megolvad benne, és összetartja a pürét).
2 fej lila hagymát feldarabolunk úgy, hogy a hagyma a szálaira essen szét. Egy lábosba szórjuk, öntünk alá kevés vizet, sózzuk, egy fél evőkanál cukorral és balzsamecettel ízesítjük, és 15 percig üvegesre pároljuk (ha kell, pótoljuk a folyadékot). A megsült húst tányérra tesszük, a karfiolpürével és lilahagyma chutneyval körítjük.
Tipp:
A húshoz ízlés szerint tehetünk másfajta fűszereket is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »