Húsmuffin lilahagyma chutneyval és karfiolpürével recept
Hozzávalók:
A húsmuffinhoz:
- 300 g darált sertéshús
- ételízesítő
- 2 kk só
- bors
- kakukkfű
- oregánó
- bazsalikom
- 1 kk fűszerpaprika
- 12 szelet bacon
- 50 g füstölt sajt
- 1 kisebb lila hagyma
A lila hagyma chutney-hoz:
- 2 közepes lila hagyma
- 0,5 csapott ek cukor
- 2 ek balzsamecet
- 2 tk ételízesítő
- 1 dl víz
- só
A karfiolpüréhez:
- 1 közepes karfiol
- só
- bors
- 50 g füstölt sajt
Elkészítése:
A darált húst ételízesítővel, kevés sóval, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal és egy kávéskanál pirospaprikával ízesítjük. Hozzáadunk egy fél fej felaprított lila hagymát.
A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós, forró vízben puhára főzzük (kb. 4-5 perc).
Egy muffin-sütőformát kibélelünk szeletelt baconnel úgy, hogy a szalonna túllógjon a mélyedéseken. Mindegyik formába 1 púpos evőkanálnyi húsmasszát nyomkodunk. Az összes tetejére egy pici karfiolrózsát, majd reszelt füstölt sajtot teszünk, aztán egy fél evőkanálnyi hússal fedjük be. Végül betakarjuk a hús-muffinokat a bacon lelógó végeivel. 180 fokon kb. 1 órát sütjük.
A karfiolrózsákat leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, és burgonyatörővel összenyomkodjuk őket, majd egy lábosban a maradék reszelt sajttal összemelegítjük (a sajt megolvad benne, és összetartja a pürét).
2 fej lila hagymát feldarabolunk úgy, hogy a hagyma a szálaira essen szét. Egy lábosba szórjuk, öntünk alá kevés vizet, sózzuk, egy fél evőkanál cukorral és balzsamecettel ízesítjük, és 15 percig üvegesre pároljuk (ha kell, pótoljuk a folyadékot). A megsült húst tányérra tesszük, a karfiolpürével és lilahagyma chutneyval körítjük.
Tipp:
A húshoz ízlés szerint tehetünk másfajta fűszereket is.