Húsmuffin lilahagyma chutneyval és karfiolpürével

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A húsmuffinhoz:

  • 300 g darált sertéshús
  • ételízesítő
  • 2 kk só
  • bors
  • kakukkfű
  • oregánó
  • bazsalikom
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 12 szelet bacon
  • 50 g füstölt sajt
  • 1 kisebb lila hagyma

A lila hagyma chutney-hoz:

  • 2 közepes lila hagyma
  • 0,5 csapott ek cukor
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 tk ételízesítő
  • 1 dl víz

A karfiolpüréhez:

  • 1 közepes karfiol
  • bors
  • 50 g füstölt sajt

Elkészítése:

A darált húst ételízesítővel, kevés sóval, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal és egy kávéskanál pirospaprikával ízesítjük. Hozzáadunk egy fél fej felaprított lila hagymát.

A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós, forró vízben puhára főzzük (kb. 4-5 perc).

Egy muffin-sütőformát kibélelünk szeletelt baconnel úgy, hogy a szalonna túllógjon a mélyedéseken. Mindegyik formába 1 púpos evőkanálnyi húsmasszát nyomkodunk. Az összes tetejére egy pici karfiolrózsát, majd reszelt füstölt sajtot teszünk, aztán egy fél evőkanálnyi hússal fedjük be. Végül betakarjuk a hús-muffinokat a bacon lelógó végeivel. 180 fokon kb. 1 órát sütjük.

A karfiolrózsákat leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, és burgonyatörővel összenyomkodjuk őket, majd egy lábosban a maradék reszelt sajttal összemelegítjük (a sajt megolvad benne, és összetartja a pürét).

2 fej lila hagymát feldarabolunk úgy, hogy a hagyma a szálaira essen szét. Egy lábosba szórjuk, öntünk alá kevés vizet, sózzuk, egy fél evőkanál cukorral és balzsamecettel ízesítjük, és 15 percig üvegesre pároljuk (ha kell, pótoljuk a folyadékot). A megsült húst tányérra tesszük, a karfiolpürével és lilahagyma chutneyval körítjük.

Tipp:

A húshoz ízlés szerint tehetünk másfajta fűszereket is.