Házi kenőmájas recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 6 dkg füstölt szalonna
- (lehet valamivel több is, nekem ennyi volt)
- 1 szép nagy fej vöröshagyma
- (vagy 2 normál)
- 8-10 szál medvehagyma
- (elhagyható)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj
- 1 kk bors
- só
- 2 tk majoránna
- 3 dl főzőtejszín
Elkészítése:
Két evőkanál olíva olajon a kockákra vágott hagymát (nem kell apróra vágni) megdinszteljük. Közben a csirkemájat megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A szalonnával is hasonlóan járunk el. A hagymára rádobjuk a szalonnát, picit lepirítjuk, majd jöhet a máj.
Megszórjuk majorannával, borssal, és rádobjuk a karikákra vágott fokhagyma gerezdeket. Ha puha a máj, megsózzuk, és felöntjük a 3 dl főzőtejszínnel. Ezzel épphogy összeforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk picit hűlni.
Hozzádobjuk a medvehagymát, amit szándékosan nem főztünk szét a májjal együtt. Botmixerrel, vagy késes aprítóval addig pürésítjük az egészet, amíg krémes, nem darabos masszát kapunk. Amíg meleg a krém, picit hígnak tűnhet, de ahogy hűl le, úgy fog az egész összeállni.
A hűtőben pedig eléri végső állapotát, amit friss, ropogós baguette-re kenve elfogyaszthatunk.
Tipp:
Ha elkészíted, és megkóstolod, garantáltan lemondasz a boltiról!