Házi kenőmájas

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 6 dkg füstölt szalonna
  • (lehet valamivel több is, nekem ennyi volt)
  • 1 szép nagy fej vöröshagyma
  • (vagy 2 normál)
  • 8-10 szál medvehagyma
  • (elhagyható)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 kk bors
  • 2 tk majoránna
  • 3 dl főzőtejszín

Elkészítése:

Két evőkanál olíva olajon a kockákra vágott hagymát (nem kell apróra vágni) megdinszteljük. Közben a csirkemájat megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A szalonnával is hasonlóan járunk el. A hagymára rádobjuk a szalonnát, picit lepirítjuk, majd jöhet a máj.

Megszórjuk majorannával, borssal, és rádobjuk a karikákra vágott fokhagyma gerezdeket. Ha puha a máj, megsózzuk, és felöntjük a 3 dl főzőtejszínnel. Ezzel épphogy összeforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk picit hűlni.

Hozzádobjuk a medvehagymát, amit szándékosan nem főztünk szét a májjal együtt. Botmixerrel, vagy késes aprítóval addig pürésítjük az egészet, amíg krémes, nem darabos masszát kapunk. Amíg meleg a krém, picit hígnak tűnhet, de ahogy hűl le, úgy fog az egész összeállni.

A hűtőben pedig eléri végső állapotát, amit friss, ropogós baguette-re kenve elfogyaszthatunk.

Tipp:

Ha elkészíted, és megkóstolod, garantáltan lemondasz a boltiról!