Hagyományos kocsonya recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 db első csülök
- 3 db farok
- 2 db fül
- 2 db láb (köröm)
- 1 db nyelv
- 1 db füstölt bordaporc
- 60-70dkg bőr
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 50 dkg petrezselyemgyökér
- 1 db vastagabb sárgarépa
- 3 db babérlevél
- 20 szem bors
- 1 ek ételízesítő
- só
Elkészítése:
A gondosan megtisztított bőrös sertéshúsokat a füstölttel együtt egy nagy fazékba téve, hideg (6-7 liter) vízzel felöntve -bőven ellepje- feltesszük főni. Amikor felforrt gondosan lehabozzuk, majd beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük az anyagokkal és kicsit megsózzuk.
Miután újra felforrt, levesszük a lángot épp csak takarékra és lassan gyöngyözve, lefedve főzzük 3 órát, ezután kóstolunk, ha kell sózzuk.
Újabb 1.5 órán át főzzük tovább.
Leszűrjük a levét, a húsokat tálcára tesszük és a nagyobb csontokat kiszedjük a csülökből, lábakból, faroktőből. A sertés nyelvet is gondosan lehámozzuk, megtisztítjuk.
Ízlés szerint daraboljuk, tálra (jénaira) téve gusztán elrendezzük, igény szerint főtt tojással díszíthetjük.
A léről egy vékony peremű merőkanál segítségével leszedjük a zsiradékot és felöntjük a kocsonya húsokat. Hideg helyre téve 1 óra elteltével ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával.
Az elegendő kollagéntartalom mellett ez a mennyiség arányában számítva megdermed maximum 2-3 órán belül.
Citrommal tálaljuk.