Hagyományos kocsonya

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 db első csülök
  • 3 db farok
  • 2 db fül
  • 2 db láb (köröm)
  • 1 db nyelv
  • 1 db füstölt bordaporc
  • 60-70dkg bőr
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 50 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 db vastagabb sárgarépa
  • 3 db babérlevél
  • 20 szem bors
  • 1 ek ételízesítő

Elkészítése:

A gondosan megtisztított bőrös sertéshúsokat a füstölttel együtt egy nagy fazékba téve, hideg (6-7 liter) vízzel felöntve -bőven ellepje- feltesszük főni.  Amikor felforrt gondosan lehabozzuk, majd beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük az anyagokkal és kicsit megsózzuk.

Miután újra felforrt, levesszük a lángot épp csak takarékra és lassan gyöngyözve, lefedve főzzük 3 órát, ezután kóstolunk, ha kell sózzuk.

Újabb 1.5 órán át főzzük tovább.

Leszűrjük a levét, a húsokat tálcára tesszük és a nagyobb csontokat kiszedjük a csülökből, lábakból, faroktőből. A sertés nyelvet is gondosan lehámozzuk, megtisztítjuk.

Ízlés szerint daraboljuk, tálra (jénaira) téve gusztán elrendezzük, igény szerint főtt tojással díszíthetjük.

A léről egy vékony peremű merőkanál segítségével leszedjük a zsiradékot és felöntjük a kocsonya húsokat.  Hideg helyre téve 1 óra elteltével ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával.

Az elegendő kollagéntartalom mellett ez a mennyiség arányában számítva megdermed maximum 2-3 órán belül.

Citrommal tálaljuk.