Fűszeres-szaftos hússzelet recept
Hozzávalók:
- 8 szelet sertéshús (karaj, tarja)
- 3 nagy vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 citrom
- 3 tk köménymag
- 2 babérlevél
- 1 mk őrölt bors
- só
- 2 tk liszt
- 2 dl vörösbor
- 1 dl olaj
Elkészítése:
Érdemes előző este bepácolni a hússzeleteket, hogy az ízek jól átjárják, de ha ettől eltekintünk, akkor is finom lesz.
A köménymagot állandó keverés mellett egy pár pillanat alatt pörköljük meg. Addig pörköljük, míg elkezd pattogni, majd rögtön öntsük ki egy hideg tányérba, nehogy megégjen. Ezután egy mozsárban őröljük szinte porrá.
Egy tálba öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a köménymagot, az őrölt borsot, nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint sót, és keverjük alaposan össze.
A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, majd enyhén sózzuk, és forgassuk bele alaposan a pácba. Ezután fedjük le a tálat, és tegyük be pár órára (v. egy éjszakára) a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst.
A vöröshagymát és a citromot vékonyan karikázzuk fel, és rakjuk váltakozva egymás mellé a tepsibe, majd tegyük rá a babérlevelet is. Ezután helyezzük rá a bepácolt hússzeleteket, majd öntsük alá a bort, és a visszamaradt pácot, majd fedjük le fóliával a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. egy óra alatt pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük ki a sütőből, majd szedjük ki a hús alól a vöröshagymát, és öntsük le majdnem az összes levet alóla. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és pár perc alatt süssük a hús mindkét oldalát szép pirosra. (Arra figyeljünk, nehogy nagyon kiszárítsuk sütés közben a húst.)
A leöntött levet és a megpárolódott vöröshagymát turmixoljuk össze, majd szórjuk meg a liszttel, és keverjük csomómentesre. Ezután tegyük fel a tűzre, majd állandó kevergetés mellett pár perc alatt sűrítsük be a mártást.
Az elkészült mártást ezután egy szitán szűrjük át, hogy szép sima, csomómentes legyen, majd fedjük le egy fóliával, és tálalásig tartsuk melegen. (A fólia alatt nem fog bebőrösödni a teteje.)
Ameddig a hús és a mártás elkészül, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én krumplipürét készítettem, és azzal tálaltam.
Tálaláskor helyezzük a tányérra a pirosra sült hússzeleteket, majd locsoljuk meg a mártással, és ízlés szerinti körettel kínáljuk.
A fűszeres-szaftos hússzelet kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 11 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 10 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

