Fésűs karaj recept
Hozzávalók:
- 1 db 15 cm hosszú karaj darab
- 10 cm hosszú száraz kolbász
- só
- bors
- 2 kk házi fokhagymakrém vagy 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 6 vékony szelet füstölt szalonna csík
Elkészítése:
A karajt alaposan megtisztítjuk, majd egy éles, hosszú pengéjű késsel hosszában először középen vágunk egy mélyedést úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a húst, majd még két további vágást ejtünk.
Az olajat egy tálkába öntjük és hozzáadunk kb. 1 tk sót, 1 kk őrölt borsot, 2 kk fokhagymakrémet (vagy belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat) és jól összekeverjük.
Alaposan bedörzsöljük a fűszeres páccal a karaj kívül és a vágásokban is.
A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, és a vágatokba rakjuk.
Egy kötöző zsineggel szorosan átkötjük.
A szalonna csíkokat egy magasabb falú jénaiba fektetjük és rárakjuk a kötözött karajt.
Meglocsoljuk a maradék páclével.
Pár óra hosszára hagyjuk pihenni, az még jobb, ha előző este bepácoljuk.
Előmelegítette sütőben, a jénai tetejét ráhelyezve, kb. 1 dl vízzel felöntve 220 fokon hőlégkeveréssel puhítjuk. Majd a fedőt levéve további 30 percet pirítjuk, néha meglocsolgatva az olajos lével.
Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd levágjuk róla a zsineget.
Egy éles késsel szépen szeletelhető.
Krumplipüré illik hozzá.