Fésűs karaj recept
Hozzávalók:
- 1 db 15 cm hosszú karaj darab
- 10 cm hosszú száraz kolbász
- só
- bors
- 2 kk házi fokhagymakrém vagy 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 6 vékony szelet füstölt szalonna csík
Elkészítése:
A karajt alaposan megtisztítjuk, majd egy éles, hosszú pengéjű késsel hosszában először középen vágunk egy mélyedést úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a húst, majd még két további vágást ejtünk.
Az olajat egy tálkába öntjük és hozzáadunk kb. 1 tk sót, 1 kk őrölt borsot, 2 kk fokhagymakrémet (vagy belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat) és jól összekeverjük.
Alaposan bedörzsöljük a fűszeres páccal a karaj kívül és a vágásokban is.
A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, és a vágatokba rakjuk.
Egy kötöző zsineggel szorosan átkötjük.
A szalonna csíkokat egy magasabb falú jénaiba fektetjük és rárakjuk a kötözött karajt.
Meglocsoljuk a maradék páclével.
Pár óra hosszára hagyjuk pihenni, az még jobb, ha előző este bepácoljuk.
Előmelegítette sütőben, a jénai tetejét ráhelyezve, kb. 1 dl vízzel felöntve 220 fokon hőlégkeveréssel puhítjuk. Majd a fedőt levéve további 30 percet pirítjuk, néha meglocsolgatva az olajos lével.
Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd levágjuk róla a zsineget.
Egy éles késsel szépen szeletelhető.
Krumplipüré illik hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »

