Fésűs karaj

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Fésűs karaj

Hozzávalók:

  • 1 db 15 cm hosszú karaj darab
  • 10 cm hosszú száraz kolbász
  • bors
  • 2 kk házi fokhagymakrém vagy 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 6 vékony szelet füstölt szalonna csík

Elkészítése:

A karajt alaposan megtisztítjuk, majd egy éles, hosszú pengéjű késsel hosszában először középen vágunk egy mélyedést úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a húst, majd még két további vágást ejtünk.

Az olajat egy tálkába öntjük és hozzáadunk kb. 1 tk sót, 1 kk őrölt borsot, 2 kk fokhagymakrémet (vagy belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat) és jól összekeverjük.

Alaposan bedörzsöljük a fűszeres páccal a karaj kívül és a vágásokban is.
A kolbászt vékonyan felkarikázzuk, és a vágatokba rakjuk.
Egy kötöző zsineggel szorosan átkötjük.

A szalonna csíkokat egy magasabb falú jénaiba fektetjük és rárakjuk a kötözött karajt.
Meglocsoljuk a maradék páclével.

Pár óra hosszára hagyjuk pihenni, az még jobb, ha előző este bepácoljuk.
Előmelegítette sütőben, a jénai tetejét ráhelyezve, kb. 1 dl vízzel felöntve 220 fokon hőlégkeveréssel puhítjuk. Majd a fedőt levéve további 30 percet pirítjuk, néha meglocsolgatva az olajos lével.

Ha megsült, hagyjuk kicsit hűlni, majd levágjuk róla a zsineget.
Egy éles késsel szépen szeletelhető.

Krumplipüré illik hozzá.