Fasírtos-tojásos göngyölt karaj recept
Hozzávalók:
Fasírt töltelékhez:
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 egész nyers
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 0,5 kk só
- 1 nagy csipet bors
- 1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
- 2 púpos ek zsemlemorzsa
Töltelékhez továbbá:
- 3 közepes
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS keményre főzve - 1 csokor friss petrezselyemlevél
Továbbá:
- 1 kb. 20 cm-es sertéskaraj egyben
- só
- bors
- 2 ek zsír
- 1 dl víz
- 1 nagy fej vöröshagyma
Elkészítése:
A karaj darabot alaposan megmossuk és a hosszabbik oldalánál fogva oldalról bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen, majd szétnyitjuk, mint egy könyvet.
Elég vastag még hozzá, hogy ezt a műveletet megismételjük, de most a rövidebb oldalánál vágjuk be, hogy maradjon kb. 1,5-2 cm-es rész, amit nem vágunk át teljesen. Ezt is szétnyitjuk.
Szépen kiklopfoljuk, de óvatosan, hogy a hús ne szakadjon át. Lesz egy hosszú, de viszonylag keskeny darab hús.
Meghintjük sóval, borssal és addig hagyjuk állni, míg a töltelék elkészül.
A tojásokat keményre főzzük, a héjukat eltávolítjuk, hagyjuk kihűlni. A fasírt töltelékhez a húst egy tálba öntjük, hozzáadjuk a nyers tojást, a zsemlemorzsát és a fűszereket, jól összedolgozzuk. A megmosott, lecsöpögtetett petrezselyemlevelet egész apróra vágjuk.
A kiterített karajszeletre simítjuk a fasírt tölteléket, egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta. A kemény tojásokat a reszelő nagy lyukán ráreszeljük, majd megszórjuk a petrezselyemlevéllel. Az egyik hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. (Nos, ez nálunk 4 kezes művelet volt, Párom segített a göngyölítésben.) Egy hosszabb zsineggel szorosan átkötözzük.
Egy nagyobb tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük a töltött karajt, az illesztés részt alulra fordítva, majd még ott is megszórjuk sóval, borssal. Egy nagyobb fej, megtisztított vöröshagymát mellé karikázunk, öntünk hozzá kb. 1 dl vizet.
Hideg sütőbe kezdve, fedő/alufólia alatt addig sütjük 200 fokon hőlégkeveréssel, míg a villát már könnyedén a húsba tudjuk szúrni. (Nálam ez kb. 100 perc volt, de sütő- és húsfüggő is a puhulása.)
Majd a fedő/alufólia eltávolítása után, a hőmérsékletet csökkentve 180 fokra addig sütjük, míg szép barna színt nem kap, közben párszor meglocsoljuk a szaftjával, hogy ne száradjon nagyon ki a külseje.
(Ez a sütési fázis nálam 20 perc volt.)
Majd a tepsiből kiemelve, hagyjuk hűlni, a zsineget levágjuk róla és egy éles késsel felszeleteljük.
Krumplipürével, savanyúsággal kínáljuk.
Tipp:
Vásároltunk egy kisebb darab karajt, amit még nem tudtam, hogy mire is fogok felhasználni. Aztán jött az ötlet, hogy megpróbálkozok a szétvágásával, a megtöltésével.
Azt hiszem sikeres lett, remek vasárnapi fogás, de szerintem megállja a helyét az ünnepi, karácsonyi asztalon is, sőt még hidegtálakra is kiváló lehet. Akár előző este is megsüthető és vendégvárónak is szépen tálalható étel.
Nekem hidegen, amikor teljesen kihűlt, ízlett a legjobban.
Biztos vagyok benne, hogy máskor is készítem majd, esetleg a tölteléket változtatom.
További képek megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

