Fasírtos-tojásos göngyölt karaj recept
Hozzávalók:
Fasírt töltelékhez:
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 egész nyers
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 0,5 kk só
- 1 nagy csipet bors
- 1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 2-3 gerezd fokhagyma)
- 2 púpos ek zsemlemorzsa
Töltelékhez továbbá:
- 3 közepes
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS keményre főzve - 1 csokor friss petrezselyemlevél
Továbbá:
- 1 kb. 20 cm-es sertéskaraj egyben
- só
- bors
- 2 ek zsír
- 1 dl víz
- 1 nagy fej vöröshagyma
Elkészítése:
A karaj darabot alaposan megmossuk és a hosszabbik oldalánál fogva oldalról bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen, majd szétnyitjuk, mint egy könyvet.
Elég vastag még hozzá, hogy ezt a műveletet megismételjük, de most a rövidebb oldalánál vágjuk be, hogy maradjon kb. 1,5-2 cm-es rész, amit nem vágunk át teljesen. Ezt is szétnyitjuk.
Szépen kiklopfoljuk, de óvatosan, hogy a hús ne szakadjon át. Lesz egy hosszú, de viszonylag keskeny darab hús.
Meghintjük sóval, borssal és addig hagyjuk állni, míg a töltelék elkészül.
A tojásokat keményre főzzük, a héjukat eltávolítjuk, hagyjuk kihűlni. A fasírt töltelékhez a húst egy tálba öntjük, hozzáadjuk a nyers tojást, a zsemlemorzsát és a fűszereket, jól összedolgozzuk. A megmosott, lecsöpögtetett petrezselyemlevelet egész apróra vágjuk.
A kiterített karajszeletre simítjuk a fasírt tölteléket, egy kanál domború oldalával egyenletesen elkenjük rajta. A kemény tojásokat a reszelő nagy lyukán ráreszeljük, majd megszórjuk a petrezselyemlevéllel. Az egyik hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. (Nos, ez nálunk 4 kezes művelet volt, Párom segített a göngyölítésben.) Egy hosszabb zsineggel szorosan átkötözzük.
Egy nagyobb tepsit kikenünk zsírral, belefektetjük a töltött karajt, az illesztés részt alulra fordítva, majd még ott is megszórjuk sóval, borssal. Egy nagyobb fej, megtisztított vöröshagymát mellé karikázunk, öntünk hozzá kb. 1 dl vizet.
Hideg sütőbe kezdve, fedő/alufólia alatt addig sütjük 200 fokon hőlégkeveréssel, míg a villát már könnyedén a húsba tudjuk szúrni. (Nálam ez kb. 100 perc volt, de sütő- és húsfüggő is a puhulása.)
Majd a fedő/alufólia eltávolítása után, a hőmérsékletet csökkentve 180 fokra addig sütjük, míg szép barna színt nem kap, közben párszor meglocsoljuk a szaftjával, hogy ne száradjon nagyon ki a külseje.
(Ez a sütési fázis nálam 20 perc volt.)
Majd a tepsiből kiemelve, hagyjuk hűlni, a zsineget levágjuk róla és egy éles késsel felszeleteljük.
Krumplipürével, savanyúsággal kínáljuk.
Tipp:
Vásároltunk egy kisebb darab karajt, amit még nem tudtam, hogy mire is fogok felhasználni. Aztán jött az ötlet, hogy megpróbálkozok a szétvágásával, a megtöltésével.
Azt hiszem sikeres lett, remek vasárnapi fogás, de szerintem megállja a helyét az ünnepi, karácsonyi asztalon is, sőt még hidegtálakra is kiváló lehet. Akár előző este is megsüthető és vendégvárónak is szépen tálalható étel.
Nekem hidegen, amikor teljesen kihűlt, ízlett a legjobban.
Biztos vagyok benne, hogy máskor is készítem majd, esetleg a tölteléket változtatom.
További képek megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

