Eszterházy rostélyos recept
Hozzávalók:
- 1 kg marharostélyos (vagy sertéscomb)
- 4-5 szál sárgarépa
- 2-3 szál petrezselyem
- 1 zeller gumó
- 1,5 dl fehér száraz bor
- 1-2 evőkanál liszt
- olaj
- 2-3 babérlevél
- 2 dl tejföl
- só
- bors
- 1-1,5 evőkanál mustár
- 1 evőkanál cukor
- citromlé
- spagetti vagy makaróni
Elkészítése:
A zöldségeket megpucoljuk lapokra és végül vékony csíkokra vágjuk.
A húst vékony szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és lisztbe mártjuk. Pici olajon mind két oldalát megkapatjuk. Kiszedjük és félretesszük.
A zöldségeket kevés olajon ropogósra pároljuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük az elősütött hússzeleteket. Ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel és a borral puhára pároljuk, ha szükséges vízzel pótoljuk. Ha a hús megpuhult, kiemeljük a hagymás szaftból.
A szafthoz adjuk a zöldségcsíkokat, átforraljuk. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a zöldséghez öntjük, kiforraljuk. Mustárral, cukorral, ízlés szerinti citromlével ízesítjük, hogy kellemes savanykás-pikáns legyen.
A zöldséges szaftba visszatesszük a hússzeleteket és néhány percig forraljuk, hogy a hús is átvegye a megfelelő ízeket-zamatokat. Frissen főtt tésztával tálaljuk.