Egyben sült dijoni oldalas burgonyával recept
Hozzávalók:
- 1,2 kg sertés oldalas (egyben)
Páchoz:
- 1 tk dijoni mustár
- 2 ek olíva olaj
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek sült hús fűszerkeverék
- 1 csipet chilipehely
Körethez:
- 1,5 kg burgonya
- 5 dkg margarin
- 2 ek tejföl
- kevés tej
- 1 tk só
- 1 gerezd zúzott fokhagyma (elhagyható)
Elkészítése:
Az oldalast megmossuk és lecsepegtetjük
A páchoz az anyagokat jól összekeverjük és bedörzsöljük vele a hús mindkét oldalát, ezután egy tálcára téve, folpackkal lefedve legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a mustár puhítsa a húsrostokat és átjárják a fűszerek.
Egy tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük a pácolt húst, köré öntünk 1dl vizet, lefedjük vagy alufóliával lezárjuk és 180 fokon pároljuk kb. 2 órát, ezalatt egyszer megfordítjuk.
Ha egy villát könnyedén bele tudunk szúrni (puha a hús), akkor levesszük a tetejét és 190 fokon mindkét oldalát pirosra sütjük.
Tálcára téve 10 perc pihentetés után szépen szeletelhető!
A burgonyát megmossuk, hámozzuk, kockára vágjuk és egy edénybe téve felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Sózást követően puhára főzzük.
Leszűrjük, krumplitörővel egy kissé passzírozzuk és a többi hozzávalóval egy kézi turmix segítségével (legalább 6-7 percen keresztül) habosra turmixoljuk, miközben tejjel lágyíthatunk az állagán.
Pár szem burgonyát épp csak a kiadósabb étel kedvéért karikára vágva ropogósra süthetünk még a püré mellé, így gazdagíthatjuk a köretet.