Egyben sült dijoni oldalas burgonyával

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Egyben sült dijoni oldalas burgonyával

Hozzávalók:

  • 1,2 kg sertés oldalas (egyben)

Páchoz:

  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 ek olíva olaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek sült hús fűszerkeverék
  • 1 csipet chilipehely

Körethez:

  • 1,5 kg burgonya
  • 5 dkg margarin
  • 2 ek tejföl
  • kevés tej
  • 1 tk só
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma (elhagyható)

Elkészítése:

Az oldalast megmossuk és lecsepegtetjük

A páchoz az anyagokat jól összekeverjük és bedörzsöljük vele a hús mindkét oldalát, ezután egy tálcára téve, folpackkal lefedve legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a mustár puhítsa a húsrostokat és átjárják a fűszerek.

Egy tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük a pácolt húst, köré öntünk 1dl vizet, lefedjük vagy alufóliával lezárjuk és 180 fokon pároljuk kb. 2 órát, ezalatt egyszer megfordítjuk.

Ha egy villát könnyedén bele tudunk szúrni (puha a hús), akkor levesszük a tetejét és 190 fokon mindkét oldalát pirosra sütjük.

Tálcára téve 10 perc pihentetés után szépen szeletelhető!

A burgonyát megmossuk, hámozzuk, kockára vágjuk és egy edénybe téve felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Sózást követően puhára főzzük.

Leszűrjük, krumplitörővel egy kissé passzírozzuk és a többi hozzávalóval egy kézi turmix segítségével (legalább 6-7 percen keresztül) habosra turmixoljuk, miközben tejjel lágyíthatunk az állagán.

Pár szem burgonyát épp csak a kiadósabb étel kedvéért karikára vágva ropogósra süthetünk még a püré mellé, így gazdagíthatjuk a köretet.