Csülökpörkölt gombával és burgonyával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kicsontozott hátsó csülök
- 3 közepes vöröshagyma
- 1 ek sertészsír
- 1 tk darált fokhagyma (vagy 4 gerezd)
- 5 dl száraz vörösbor
- 2 ek fűszerpaprika
- 2 babérlevél
- 1 ek paradicsompüré (vagy 1 paradicsom negyedelve)
- 1 ek darált paprika (vagy 1 tv paprika hasábra vágva)
- 1 kk őrölt bors
- 1 kk morzsolt majoránna
- 1 kk só
- 50 dkg csiperke gomba
- 4-5 db nagyobb burgonya
Elkészítése:
A csülköt megmossuk és nagyobb kockákra vágjuk.
A vöröshagymát kissé nagyobb kockákra vágjuk és a zsíron megdinszteljük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot és a fűszereket. Beletesszük a húst is, jól elkeverjük és felöntjük vörösborral. Lassú tűzön, gyakran kevergetve, lefedve főzzük kb. 1,5 órát.
A gombákat megtisztítjuk, hideg vízzel lemossuk. Ha nagyobbak, akkor félbe, vagy negyedekbe vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb hasábokra vágjuk és hideg vízzel felöntve félretesszük.
A pörköltet, ha szükséges sózzuk, ízesítjük még. Ha megpuhult a hús, beletesszük a gombár és a burgonyát. További kb. 15 percet főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul.
Mivel a gomba is levet ereszt, érdemes a pörköltet kevés szafttal készíteni.
Friss kenyérrel, savanyúsággal és ízlés szerint erős paprikával tálaljuk.