Csülökpörkölt gombával és burgonyával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csülökpörkölt gombával és burgonyával

Hozzávalók:

  • 1 kicsontozott hátsó csülök
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír
  • 1 tk darált fokhagyma (vagy 4 gerezd)
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2 babérlevél
  • 1 ek paradicsompüré (vagy 1 paradicsom negyedelve)
  • 1 ek darált paprika (vagy 1 tv paprika hasábra vágva)
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk morzsolt majoránna
  • 1 kk só
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 4-5 db nagyobb burgonya

Elkészítése:

A csülköt megmossuk és nagyobb kockákra vágjuk.

A vöröshagymát kissé nagyobb kockákra vágjuk és a zsíron megdinszteljük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot és a fűszereket. Beletesszük a húst is, jól elkeverjük és felöntjük vörösborral. Lassú tűzön, gyakran kevergetve, lefedve főzzük kb. 1,5 órát.

A gombákat megtisztítjuk, hideg vízzel lemossuk. Ha nagyobbak, akkor félbe, vagy negyedekbe vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb hasábokra vágjuk és hideg vízzel felöntve félretesszük.

A pörköltet, ha szükséges sózzuk, ízesítjük még. Ha megpuhult a hús, beletesszük a gombár és a burgonyát. További kb. 15 percet főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul.

Mivel a gomba is levet ereszt, érdemes a pörköltet kevés szafttal készíteni.

Friss kenyérrel, savanyúsággal és ízlés szerint erős paprikával tálaljuk.