Csülökpörkölt recept
Hozzávalók:
- 1 db csontozott hátsó csülök (kb. 1,2 kg)
- 4 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek zsír
- 1 kk köménymag
- 2 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- só
- őrölt bors
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek őrölt pirospaprika
- ízlés szerint csípős paprika
Elkészítése:
A csülköt 3*3 cm-es kockákra daraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk. Zsírt hevítünk, amin a hagymát és a fokhagymát megpirítjuk. Megsózzuk.
A kömény is hozzáadjuk, majd a húst is hozzátéve addig pirítjuk, míg a hús kifehéredik, és pirított réteg képződik rajta.
A fehérbort hozzáöntjük, és az apróra vágott paradicsomot beletéve felöntjük kevés vízzel. Felforraljuk, majd beletesszük a zöldpaprikát, az őrölt pirospaprikát, és kevés őrölt borsot.
Ha csípősen szeretjük, tehetünk bele friss, vagy őrölt csípős paprikát is. Többször kavarva, és megkóstolva a hús megpuhulásáig főzzük. Ezzel a módszerrel, a zöldpaprika nem fő teljesen szét, de ha korábban adjuk az edénybe, akkor az is megy a szaftba.
Ugyanezzel a módszerrel készítem más sertéshúsból (lapockából, dagadóból, csontos sertéshúsból) is a pörköltet. Pirított tarhonyával, főtt krumplival, vagy főtt tésztával is tálalható.