Csülökpörkölt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 db csontozott hátsó csülök (kb. 1,2 kg)
  • 4 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek zsír
  • 1 kk köménymag
  • 2 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • őrölt bors
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint csípős paprika

Elkészítése:

A csülköt 3*3 cm-es kockákra daraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk. Zsírt hevítünk, amin a hagymát és a fokhagymát megpirítjuk. Megsózzuk.

A kömény is hozzáadjuk, majd a húst is hozzátéve addig pirítjuk, míg a hús kifehéredik, és pirított réteg képződik rajta.

A fehérbort hozzáöntjük, és az apróra vágott paradicsomot beletéve felöntjük kevés vízzel. Felforraljuk, majd beletesszük a zöldpaprikát, az őrölt pirospaprikát, és kevés őrölt borsot.

Ha csípősen szeretjük, tehetünk bele friss, vagy őrölt csípős paprikát is. Többször kavarva, és megkóstolva a hús megpuhulásáig főzzük. Ezzel a módszerrel, a zöldpaprika nem fő teljesen szét, de ha korábban adjuk az edénybe, akkor az is megy a szaftba.

Ugyanezzel a módszerrel készítem más sertéshúsból (lapockából, dagadóból, csontos sertéshúsból) is a pörköltet. Pirított tarhonyával, főtt krumplival, vagy főtt tésztával is tálalható.