Borsos tokány recept

Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb (marhahúsból is lehet, akkor lábszár, vagy felsál)
- 1 fej vöröshagyma
- 1/2 dl olaj (vagy más zsiradék)
- 1 tk ételízesítő
- 1 tk őrölt bors
- 1 ek mustár
- 1 tv paprika (ha szereted a csípőset, lehet hegyes erős is)
- 1 pohár tejföl
- ízlés szerint só
Elkészítése:
A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a vékony csíkokra (tokányosra) vágott húst, és nagy lángon kevergetve pár perc alatt kifehérítjük. Ekkor rátesszük az ételízesítőt és a borsot, valamint rákarikázzuk a paprikát. Jól elkeverjük, és kis lángon lefedve pároljuk.
Ha elfő a saját leve, annyi vízzel pótoljuk, hogy egy kicsit mindig ellepje. (Ínyencek tehetnek alá 1/2 dl száraz fehér bort.) Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a mustárt, és készre főzzük. Közben kóstoljuk meg, ha nem elég sós, sózzuk. A végén pedig hozzátesszük a tejfölt, összefőzzük, és kész.
Széles metélttel (szerintem ezzel a legjobb), vagy más kifőtt tésztával tálaljuk.
Tipp:
A tejföl előtt szoktam beletenni egy mk cukrot, hogy harmonizálja az ízeket.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »