Borsos tokány

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb (marhahúsból is lehet, akkor lábszár, vagy felsál)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 dl olaj (vagy más zsiradék)
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 ek mustár
  • 1 tv paprika (ha szereted a csípőset, lehet hegyes erős is)
  • 1 pohár tejföl
  • ízlés szerint só

Elkészítése:

A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a vékony csíkokra (tokányosra) vágott húst, és nagy lángon kevergetve pár perc alatt kifehérítjük. Ekkor rátesszük az ételízesítőt és a borsot, valamint rákarikázzuk a paprikát. Jól elkeverjük, és kis lángon lefedve pároljuk.

Ha elfő a saját leve, annyi vízzel pótoljuk, hogy egy kicsit mindig ellepje. (Ínyencek tehetnek alá 1/2 dl száraz fehér bort.) Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a mustárt, és készre főzzük. Közben kóstoljuk meg, ha nem elég sós, sózzuk. A végén pedig hozzátesszük a tejfölt, összefőzzük, és kész.

Széles metélttel (szerintem ezzel a legjobb), vagy más kifőtt tésztával tálaljuk.

Tipp:

A tejföl előtt szoktam beletenni egy mk cukrot, hogy harmonizálja az ízeket.