Borsós tokány recept
Hozzávalók:
Az elősütéshez:
- 60 kg sertés rövidkaraj (vagy comb)
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 15 dkg finomliszt
- bors
- só
A főzéshez:
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 2 ek finomliszt
- 2 kk fűszerpaprika
- 100 g sűrített paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 400 g zöldborsó (üveges)
- 1 dl víz
- bors
- só
Elkészítése:
A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk lisztbe, majd kevés olajon elősütjük mindkét oldalát (1-1 perc) magas lángon.
Az olajat, amiben sütöttük a húst, beletesszük egy közepes nagyságú edénybe, kipótoljuk további fél dl olajjal, 2 púpozott ek lisztet teszünk bele, majd zsemle barnára pirítjuk, végül belenyomjuk a 4 gerezd fokhagymát és további fél percig pirítjuk.
Lehúzzuk a lángról (máskülönben keserű lesz), 2 kk pirospaprikát és a sűrített paradicsomot hozzákeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzákeverünk 1 dl vizet, illetve a zöldborsót a levével együtt. Elkeverjük, és beletesszük az elősütött húst.
Időszakos kevergetés mellett addig főzzük, míg a hús megpuhul, közben vízzel lehet pótolni, ha nagyon elpárologna. Érdemes fedőt használni.