Borsós tokány

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Borsós tokány

Hozzávalók:

Az elősütéshez:

  • 60 kg sertés rövidkaraj (vagy comb)
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 15 dkg finomliszt
  • bors

A főzéshez:

  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 2 ek finomliszt
  • 2 kk fűszerpaprika
  • 100 g sűrített paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400 g zöldborsó (üveges)
  • 1 dl víz
  • bors

Elkészítése:

A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk lisztbe, majd kevés olajon elősütjük mindkét oldalát (1-1 perc) magas lángon.

Az olajat, amiben sütöttük a húst, beletesszük egy közepes nagyságú edénybe, kipótoljuk további fél dl olajjal, 2 púpozott ek lisztet teszünk bele, majd zsemle barnára pirítjuk, végül belenyomjuk a 4 gerezd fokhagymát és további fél percig pirítjuk.

Lehúzzuk a lángról (máskülönben keserű lesz), 2 kk pirospaprikát és a sűrített paradicsomot hozzákeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzákeverünk 1 dl vizet, illetve a zöldborsót a levével együtt. Elkeverjük, és beletesszük az elősütött húst.

Időszakos kevergetés mellett addig főzzük, míg a hús megpuhul, közben vízzel lehet pótolni, ha nagyon elpárologna. Érdemes fedőt használni.