Bográcsos toroskáposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 fej kovászolt káposzta (kb 2 kg) vagy ugyanennyi szálas savanyú káposzta,
- 2,5 kg fejhús vagy ízlés szerint csülök, köröm, comb, farok, lapocka vegyesen
- 1 kg hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1/2 kg paradicsom
- 1/2 kg zöldpaprika
- kevés füstölt szalonna vagy zsír
- só
- bors
- köménymag
- csombor (borsikafű)
- kevés kakukkfű
- néhány babérlevél
Elkészítése:
A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk.
A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk. A tepertődarabokat kiszedjük, majd a hagymát és a fokhagymát a zsíron kicsit megpirítjuk. A köménymaggal kicsit továbbpirítjuk, majd hozzáadjuk a közben feldarabolt húst, a csontosabbakat a legaljára téve. Ha nem szeretitek a csontos húsokat, lehet csak lapockát, dagadót használni helyette. Enyhén megsózzuk.
Az apróra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Csípős paprikát is adhatunk hozzá.
Mikor a csontokról kezd lefőni a hús, beletesszük a csíkozott zöldpaprikát, a csombort, kevés kakukkfüvet, a kovászolt vagy savanyított káposztát, amit ha túl savanyúnak tűnik, előtte átmostunk. Őrölt pirospaprikát és borsot most adunk hozzá és ha felforrt megkóstoljuk. Ha szükséges fűszerezünk még rajta.
A csomborral óvatosan bánjunk, mert erőteljes fűszer, de minden káposztás ételhez kitűnő, egyben kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.
Tejföllel tálaljuk és meghinthetjük tetejét a tepertődarabokkal is.