Berkenye babgulyás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 4-5 fej vöröshagyma
- 1-1,2 kg bab
- 80 dkg kockára vágott marhahús
- 80 dkg kockára vágott sertéscomb vagy lapocka
- sertésoldalas
- füstölt oldalas vagy kolozsvári szalonna (kockára vágva)
- 3-4 dl vörösbor
- 3-4 sárgarépa
- 2-3 fehérrépa
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 5-6 babérlevél
- só
- bors
- ételízesítő
- pirospaprika
Elkészítése:
A babot előző este áztassuk be.
A vöröshagymát és a szalonnákat kockára vágjuk. A szalonnát elkezdjük pirítani, amikor kisült belőle a zsír (szalonnát mi ki szoktuk szedni belőle), rátesszük a hagymát, és megpároljuk. Azután rádobjuk a kockára vágott marhahúst, és azt is elkezdjük pirítani.
Amikor egyenletesen megpirult minden része, felöntjük vízzel, megszórjuk bőven pirospaprikával, sóval és borssal. Fél órán át pároljuk, majd felöntjük a borral.
Amikor a marha félig megpuhult, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A répákat érdemes karikára vágni. Addig főzzük, amíg minden puha nem lesz.
Aki szereti, rakhat bele csipetkét a végén.
Tipp:
A mennyiségek egy nagyobb bográcshoz valók, egy nagyobb baráti társasághoz. Ha otthon készül lábosban, értelemszerűen arányosan kell elosztani a mennyiségeket. Ez a recept nagyon tartalmas, tele van hússal, de ettől lesz igazán ízletes a végeredmény.