Berkenye babgulyás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 4-5 fej vöröshagyma
  • 1-1,2 kg bab
  • 80 dkg kockára vágott marhahús
  • 80 dkg kockára vágott sertéscomb vagy lapocka
  • sertésoldalas
  • füstölt oldalas vagy kolozsvári szalonna (kockára vágva)
  • 3-4 dl vörösbor
  • 3-4 sárgarépa
  • 2-3 fehérrépa
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 5-6 babérlevél
  • bors
  • ételízesítő
  • pirospaprika

Elkészítése:

A babot előző este áztassuk be.

A vöröshagymát és a szalonnákat kockára vágjuk. A szalonnát elkezdjük pirítani, amikor kisült belőle a zsír (szalonnát mi ki szoktuk szedni belőle), rátesszük a hagymát, és megpároljuk. Azután rádobjuk a kockára vágott marhahúst, és azt is elkezdjük pirítani.

Amikor egyenletesen megpirult minden része, felöntjük vízzel, megszórjuk bőven pirospaprikával, sóval és borssal. Fél órán át pároljuk, majd felöntjük a borral.

Amikor a marha félig megpuhult, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A répákat érdemes karikára vágni. Addig főzzük, amíg minden puha nem lesz.

Aki szereti, rakhat bele csipetkét a végén.

Tipp:

A mennyiségek egy nagyobb bográcshoz valók, egy nagyobb baráti társasághoz. Ha otthon készül lábosban, értelemszerűen arányosan kell elosztani a mennyiségeket. Ez a recept nagyon tartalmas, tele van hússal, de ettől lesz igazán ízletes a végeredmény.