Baconos-zöldséges göngyölt karaj recept

Hozzávalók:
- kb 32 cm hosszú csont nélküli karaj egyben
- 20 dkg bacon szalonna
- 5 dkg vékonyra szeletelt sonka
- 10 dkg trappista sajt
- 20 dkg mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, kukorica, paprika)
- pár csipet só
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 1 tk házi ételízesítő
- 2 ek zsír
Elkészítése:
A karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás rész, azt levágjuk.
A húst hosszában a felső harmadban egy éles késsel végig vágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban ne vágjuk át teljesen.
Ezután megfordítjuk fejjel lefelé, és a másik oldalán is bevágjuk ugyanígy. (Így a végéről nézve egy Z alakú bevágás látható.)
A karajt széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra klopfoljuk.
Meghintjük sóval és borssal.
A konzerv zöldséget átmossuk, és hagyjuk lecsepegni.
A karajt befedjük a szalonnával, a kimaradt helyeket pedig a csíkokra vágott sonkaszeletekkel. (Ha van több szalonnánk, akkor természetesen nincs szükség a sonkára.)
Ráreszeljük a sajt felét, és megszórjuk a lecsepegett zöldségekkel. Meghintjük a maradék sajttal, tenyerünkkel kicsit tömörítjük a tölteléket.
A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. (Jó, ha van egy segítségünk, mert nálunk ez négykezes művelet volt.)
Egy hosszabb zsineggel szorosan megkötözzük. Kívülről is meghintjük sóval, borssal.
Egy magasabb kalácsformát (35*11*7,5 cm) kikenünk zsírral, belerakjuk a karajt, beledörzsöljük az ételízesítőt.
Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 60 percet sütjük. Ha már könnyedén belemegy a villa hegye, akkor eltávolítjuk a fóliát, és a hőmérsékletet 180 fokra mérsékelve további 25 percet pirítjuk. (A sütési idő természetesen sütőfüggő.)
Ezalatt párszor átkenjük a szaftjával.
A formából kiemeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Eltávolítjuk a zsineget és egy éles késsel felszeleteljük.
Tipp:
A hétvégi hidegtál alkotóelemeinek talán ez a legmunkaigényesebb darabja, de szerintem a legfinomabb is. Férjem segített a szétvágásában, mert ebben jártasabb, mint én. A töltést, tekerést ketten végeztük. A többi pedig már a sütő feladata volt.
A fázisfotók a készítésről megtekinthetők a blogon.
A baconos-zöldséges göngyölt karaj kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 20 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 11 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »