Babos káposzta füstölt csülökkel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 füstölt csülök
- 50 dkg apró fehér bab (gyöngybab)
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ek zsír
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- őrölt bors
- 1 tk őrölt pirospaprika
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk bosikafű
- 2 marék árpagyöngy (gersli)
- só
Elkészítése:
A babot előző este hideg vízbe beáztatjuk.
A csülköt a bőrével együtt felkockázzuk.
A kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát egy kuktában zsíron megdinszteljük, majd rádobjuk a kockára vágott csülköt, és pár percig erős tűzön pirítjuk.
Beleöntjük a bort, megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, borsikafűvel, ízlés szerint borsozzuk. Hozzáadjuk a babot, amiről előzőleg leöntöttük az áztató vizet, beledobjuk a babérlevelet.
Beleszórjuk az árpagyöngyöt, elkeverjük, felöntjük vízzel, épp hogy ellepje. Szükség szerint sózzuk, csak óvatosan, mert a füstölt csülök és a káposzta is sós.
Lefedjük a kuktát, és 1 órát “fütyültetjük”. A káposztát ízlés szerint kinyomkodjuk, vagy átöblítjük, és deszkára borítva keresztbe vágjuk a szálakat.
Ha már kinyitható a kukta, a káposztát is belerakjuk, újból lezárjuk, és még 10 percet “fütyültetjük”.
Ha elkészült, tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.