Babos káposzta füstölt csülökkel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 füstölt csülök
  • 50 dkg apró fehér bab (gyöngybab)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek zsír
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • őrölt bors
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk bosikafű
  • 2 marék árpagyöngy (gersli)

Elkészítése:

A babot előző este hideg vízbe beáztatjuk.

A csülköt a bőrével együtt felkockázzuk.

A kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát egy kuktában zsíron megdinszteljük, majd rádobjuk a kockára vágott csülköt, és pár percig erős tűzön pirítjuk.

Beleöntjük a bort, megszórjuk pirospaprikával, őrölt köménnyel, borsikafűvel, ízlés szerint borsozzuk. Hozzáadjuk a babot, amiről előzőleg leöntöttük az áztató vizet, beledobjuk a babérlevelet.

Beleszórjuk az árpagyöngyöt, elkeverjük, felöntjük vízzel, épp hogy ellepje. Szükség szerint sózzuk, csak óvatosan, mert a füstölt csülök és a káposzta is sós.

Lefedjük a kuktát, és 1 órát “fütyültetjük”. A káposztát ízlés szerint kinyomkodjuk, vagy átöblítjük, és deszkára borítva keresztbe vágjuk a szálakat.

Ha már kinyitható a kukta, a káposztát is belerakjuk, újból lezárjuk, és még 10 percet “fütyültetjük”.

Ha elkészült, tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.