Bábeli (hús)torony recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 12 közepesen vastag szelet sertéstarja
- 12 vékonyabb szelet sertéskaraj, vagy csirke/pulyka mellfilé
- 12 szelet föstölt sajt
- 12 szelet kolozsvári szalonna
- 12 szelet paradicsom
- 12 szelet kaliforniai paprika
- 12 szelet vöröshagyma
- 12 db barna csiperkegomba
- 12 tk tejföl
- 12 db kínai bambusznyárs (vagy kihegyezett hurkapálca)
- 6-7 ek olivaolaj
- 1 tasak grill fűszerkeverék
- só
- őrölt bors
Körethez:
- 2 kg közepes nagyságú burgonya
- 1 tk só
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
A tarja és a baromfihús szeletek mindkét oldalát megszórjuk a grill fűszerkeverékkel és egy serpenyőben az olíva olajban oldalanként pár perc alatt enyhén pirosra elősütjük és félretesszük.
A serpenyőből megmaradt olajat egy magasabb peremű tepsi aljára locsoljuk és egyenletesen eloszlatjuk benne.
Az elősütött tarját beletesszük a tepsibe és gusztán sorba tesszük, majd a többi hozzávalóval gondosan feltornyozzuk.
Jómagam ebben a sorrendben készítettem: tarja, füstölt szalonna, vöröshagyma, kaliforniai paprik, másik hússzelet, paradicsom, füstölt sajt, végül gomba
Az így feltornyozott adagok közepébe beleszúrjuk a bambusznyársakat, amik majd tartják, hogy sütéskor el ne dőljenek.
Ha kevésnek tűnik az olaj mennyisége a tepsi alján, meglocsoljuk még egy kevés olíva olajjal, a tetejét sózzuk és borsozzuk.
Előmelegített sütőbe téve 180 fokon (közepes lángon) sütjük kb. 1 órán át, majd kivesszük a sütőből és minden gombafej tetejére rácsorgatunk egy teáskanál kikevert tejfölt.
Feltekerjük a hőfokot 200 fokra (ill. magas lángra) és még 15-20 percig pirítjuk.
Azalatt, amíg sül a hústorony, a burgonyát megmossuk és sós vízben, héjában megfőzzük.
Hideg vízzel átöblítjük, lehámozzuk és 4 darabba vágjuk. Bő,- forró olajban pár perc alatt pirosra sütjük. (fritőzben 190 fok, 5 perc)
Forrón tálaljuk.
Ünnepi asztalra főfogásként nagyon megállja a helyét és mivel elég gazdag és választékos étel, nagyon laktató! :)
Tipp:
A torony tartalma ízlés szerint bármi másra változtatható, itt maga a design a lényeg! Vegák elkészíthetik a zöldséges verzióban..
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »

