Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Abált tokaszalonna recept

Abált tokaszalonna
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 1 nagyobb tokaszalonna
    • fokhagyma ízlés szerint (6-12 gerezd)
    • őrölt piros paprika (lehet enyhén csípős is)

    Főzővízbe:

    • kevés babérlevél
    • szemes bors
    • esetleg boróka bogyó

    Elkészítése:

    A szalonnát a többi abálni valóval együtt szoktuk megfőzni disznótorban, hosszú, lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve (nem forrva). Főzhető külön is nagyobb fazékban, vagy bográcsban. A főzővízbe tehetünk kevés babért, szemes borsot, boróka bogyót is.

    Mikor a szalonna megfőtt (a húsvilla könnyen belecsúszik), a szalonnát egy darabban kiemeljük, majd megformázzuk. A felesleget levágjuk róla, a nyesedéket a hurkához felhasználjuk.

    Sóval, majd nagyon apróra vágott, vagy szétnyomott fokhagymával bedörzsöljük. Hűvös helyre tesszük. Amikor kihűlt, megszórjuk őrölt pirospaprikával, amibe ízlés szerint kevés csípőset is keverhetünk.

    Hűtőben sokáig eláll. Ha úgy látjuk, hogy nem fog elfogyni, lefagyaszthatjuk.

    Tipp:

    Feleségemnek születésnapjára csináltam (más ajándékok mellett) abált szalonna-tortát, mert egyik kedvence a friss abált szalonna.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá