Thai wok csoda recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 1 lila hagyma
- 2 sárgarépa
- 3-4 csomag újhagyma
- 1 diónyi darab gyömbér
- 1 chili paprika (elhagyható)
- 1 csomag kesudió
- 1 nagy marék sós mogyoró
- 1 konzerv kókusztej
- 1 kaliforniai paprika
- 4-5 gerezd fokhagyma
- fél lime leve és héja
- 1-2 dl szójaszósz
- 1-2 ek méz
- 1-2 ek alma-, vagy sima ecet
- 1 marék szárított fafül gomba
- 1 csomag thai wok tészta
- 2 marék szezámmag
- olaj
- víz
Elkészítése:
A fafül gombát forró vízbe tesszük ázni 15 percre. Ezalatt előkészítem a többi hozzávalót.
A zöldségek mehetnek egy tálba: a répát srégen, a lila hagymát cikkekre, az újhagymát szintén srégen, nagyobb darabokra, a zöld résszel együtt, a fokhagymát lapjára, a chillit karikákra, a kaliforniai paprikát hosszú csíkokra, és a csirkemellet kisebb falatnyi darabokra szeleteljük. A gyömbért lereszeljük a lime héjával együtt.
A legjobb edény ehhez az ételhez egy hatalmas öntöttvas wok, amit a legnagyobb lángon felhevítünk, öntünk bele 2-3 ek olajat. Majd ha elég forró, beledobjuk a csirkét, és kissé lepirítjuk. Ráöntjük a szójaszószt, a mézet, az ecetet, beletesszük a gyömbért és a citromhéjat. Kicsit pirítjuk.
Ezután beledobjuk az összes zöldséget, és folyamatosan kevergetve kissé összepirítunk mindent. Ezután mehet bele a citrom leve, a lecsöpögtetett fafül gomba, az egész doboz kókusztej, ami akkor az igazi, ha a javát a fehér, krémes, zsíros rész teszi ki.
Az egész csomag tésztát összetördelve beletesszük a csomag kesudió és mogyoró társaságában. Jól átkeverjük, és kb. 2-3 dl vízzel felöntjük. Itt még lehet, sőt kötelező utóízesíteni a szójával, mézzel, ecettel egy kicsit a víz miatt.
Mérsékeljük a lángot, és lefedjük minden keverés között 5 percre. Itt már nagyon kell figyelni, hogy a tészta ne kapjon oda. Ha a tészta már “hajlékony” benne, lezárjuk a gázt, és lefedve hagyjuk 10 percig az egészet.
Tálalásnál bőségesen megszórjuk szezámmaggal, és egy negyed lime-ot adunk hozzá. Jó étvágyat!
Tipp:
Mikor a tészta már benne van, én még szoktam hozzádobni egy marék újhagymát, ez még dob rajta az élénkzöld színével.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »

