Thai wok csoda

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 lila hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 3-4 csomag újhagyma
  • 1 diónyi darab gyömbér
  • 1 chili paprika (elhagyható)
  • 1 csomag kesudió
  • 1 nagy marék sós mogyoró
  • 1 konzerv kókusztej
  • 1 kaliforniai paprika
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • fél lime leve és héja
  • 1-2 dl szójaszósz
  • 1-2 ek méz
  • 1-2 ek alma-, vagy sima ecet
  • 1 marék szárított fafül gomba
  • 1 csomag thai wok tészta
  • 2 marék szezámmag
  • olaj
  • víz

Elkészítése:

A fafül gombát forró vízbe tesszük ázni 15 percre. Ezalatt előkészítem a többi hozzávalót.

A zöldségek mehetnek egy tálba: a répát srégen, a lila hagymát cikkekre, az újhagymát szintén srégen, nagyobb darabokra, a zöld résszel együtt, a fokhagymát lapjára, a chillit karikákra, a kaliforniai paprikát hosszú csíkokra, és a csirkemellet kisebb falatnyi darabokra szeleteljük. A gyömbért lereszeljük a lime héjával együtt.

A legjobb edény ehhez az ételhez egy hatalmas öntöttvas wok, amit a legnagyobb lángon felhevítünk, öntünk bele 2-3 ek olajat. Majd ha elég forró, beledobjuk a csirkét, és kissé lepirítjuk. Ráöntjük a szójaszószt, a mézet, az ecetet, beletesszük a gyömbért és a citromhéjat. Kicsit pirítjuk.

Ezután beledobjuk az összes zöldséget, és folyamatosan kevergetve kissé összepirítunk mindent. Ezután mehet bele a citrom leve, a lecsöpögtetett fafül gomba, az egész doboz kókusztej, ami akkor az igazi, ha a javát a fehér, krémes, zsíros rész teszi ki.
Az egész csomag tésztát összetördelve beletesszük a csomag kesudió és mogyoró társaságában. Jól átkeverjük, és kb. 2-3 dl vízzel felöntjük. Itt még lehet, sőt kötelező utóízesíteni a szójával, mézzel, ecettel egy kicsit a víz miatt.

Mérsékeljük a lángot, és lefedjük minden keverés között 5 percre. Itt már nagyon kell figyelni, hogy a tészta ne kapjon oda. Ha a tészta már “hajlékony” benne, lezárjuk a gázt, és lefedve hagyjuk 10 percig az egészet.

Tálalásnál bőségesen megszórjuk szezámmaggal, és egy negyed lime-ot adunk hozzá. Jó étvágyat!

Tipp:

Mikor a tészta már benne van, én még szoktam hozzádobni egy marék újhagymát, ez még dob rajta az élénkzöld színével.