Pirított nyúl parázsburgonyával és roppanós brokkolirózsákkal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 8 nyúlcomb (az első ízületnél levágott rész)
- 4 nyúlgerinc
- 500 parázsburgonya
- 500 g brokkoli rózsáira szedve
- 100 g sárgarépa
- 100 g zellergumó
- 50 g petrezselyem gyökér
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 250 ml chardonnay
- 50 g vaj
- 100 g sertés zsír
- só
- bors
- babérlevél
- kakukkfű
- borókabogyó
Elkészítése:
A nyúlgerincet kifilézzük, a filéket félretesszük.
A gerinc csontjait, illetve egyéb leeső részeket, a gyökérzöldségekkel és a vöröshagymával együtt, sütőben 200 fokon megpirítjuk. A megpirított csontokat és zöldségeket feltesszük főni bő vízzel.
Legalább 2 órán át forraljuk, majd átszűrjük és újabb 2 óra alatt ötödére forraljuk.
A burgonyát alaposan megmossuk, egyik oldalról 2/3 részéig nagyon sűrűn bevagdossuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés forró zsírral leöntve sütőben 180 fokon ropogósra sütjük.
A brokkolit forró, enyhén sós vízbe dobjuk, néhány percig főzzük, hogy roppanós legyen, majd jeges vízbe szedjük és tálalásig itt is tartjuk.
Kevés zsiradékon a combokat és a gerincfilét lepirítjuk.
A húst felöntjük fehérborral, fűszerezzük, hozzáadunk 4 gerezd zúzott fokhagymát és 2 dl beforralt húslevet. A nyulat lassan puhára pároljuk, ha szükséges, utánaízesítjük.
Ha megpuhult, diónyi vajjal sűrítjük.
Tálalás előtt kevés vajat olvasztunk, amiben átmelegítjük a brokkolit.
A burgonyát, a brokkolit és a nyulat ízlésesen egy tányérra helyezzük, a nyúl szaftjával meglocsolva tálaljuk.