Pirított nyúl parázsburgonyával és roppanós brokkolirózsákkal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Pirított nyúl parázsburgonyával és roppanós brokkolirózsákkal

Hozzávalók:

  • 8 nyúlcomb (az első ízületnél levágott rész)
  • 4 nyúlgerinc
  • 500 parázsburgonya
  • 500 g brokkoli rózsáira szedve
  • 100 g sárgarépa
  • 100 g zellergumó
  • 50 g petrezselyem gyökér
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 250 ml chardonnay
  • 50 g vaj
  • 100 g sertés zsír
  • bors
  • babérlevél
  • kakukkfű
  • borókabogyó

Elkészítése:

A nyúlgerincet kifilézzük, a filéket félretesszük.

A gerinc csontjait, illetve egyéb leeső részeket, a gyökérzöldségekkel és a vöröshagymával együtt, sütőben 200 fokon megpirítjuk. A megpirított csontokat és zöldségeket feltesszük főni bő vízzel.
Legalább 2 órán át forraljuk, majd átszűrjük és újabb 2 óra alatt ötödére forraljuk.

A burgonyát alaposan megmossuk, egyik oldalról 2/3 részéig nagyon sűrűn bevagdossuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés forró zsírral leöntve sütőben 180 fokon ropogósra sütjük.

A brokkolit forró, enyhén sós vízbe dobjuk, néhány percig főzzük, hogy roppanós legyen, majd jeges vízbe szedjük és tálalásig itt is tartjuk.

Kevés zsiradékon a combokat és a gerincfilét lepirítjuk.

A húst felöntjük fehérborral, fűszerezzük, hozzáadunk 4 gerezd zúzott fokhagymát és 2 dl beforralt húslevet. A nyulat lassan puhára pároljuk, ha szükséges, utánaízesítjük.
Ha megpuhult, diónyi vajjal sűrítjük.

Tálalás előtt kevés vajat olvasztunk, amiben átmelegítjük a brokkolit.

A burgonyát, a brokkolit és a nyulat ízlésesen egy tányérra helyezzük, a nyúl szaftjával meglocsolva tálaljuk.