Mesésen omlós báránysült recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- báránycomb
- báránygerinc
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 2 közepes vöröshagyma
- 5 dl tej
- frissen őrölt bors
- só
- friss rozmaring
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 citrom
- 3 dl fehérbor
Elkészítése:
Hideg vízben a húst lemossuk, hagyjuk a vágódeszkán lecsepegni, majd papírtörlőkendővel leitatjuk.
3-4 gerezd fokhagymát felaprítunk, és beletesszük a tejbe, majd belerakjuk a báránycombot és a gerincet. Lefóliázzuk, és betesszük a hűtőbe 8-10 órára, közben többször megforgatjuk.
Kivesszük a tejből, papírtörlővel leitatjuk, a csontnál egy kicsit bemetsszük a báránycombot, frissen őrölt borssal meghintjük, és belerakjuk a pácba.
A páchoz egy citrom levét kinyomkodjuk, összekeverjük olívaolajjal, egy kávéskanálnyi apróra vágott rozmaringot adunk hozzá. Ezzel jól bekenjük a bárányhúst, betesszük a tálba a félbevágott citromokat, és lefóliázva visszarakjuk a hűtőbe. Időnként fordítunk rajta, 10-12 órán keresztül a pácban hagyjuk.
A pácolás után megsózzuk a húst, majd egy teflon serpenyőben napraforgó olajat hevítünk. A bárány minden oldalát körbepirítjuk, majd áttesszük egy tepsibe.
A serpenyőbe beleöntjük a bort, hogy feloldja a finom ízeket, felforraljuk, és ráöntjük a bárányra.
A tepsibe a hús mellé teszünk félbevágott hagymát, fokhagymát és a páclét, kivéve a citrom héját. Alufóliával jól beborítjuk a húst, majd 180 fokos sütőbe tesszük. Időnként megnézzük, ha szükség pótoljuk borral, vagy vízzel, hogy nehogy leégjen. (Én a 3 dl boron kívül 1 dl meleg vizet adtam hozzá. Amikor megpuhult (kb. 3 óra), levesszük a fóliát, és rápirítunk a húsra.
Nagyon finom puha, omlós volt a hús! Jó étvágyat!