Mesésen omlós báránysült

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Mesésen omlós báránysült

Hozzávalók:

  • báránycomb
  • báránygerinc
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 5 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • friss rozmaring
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 citrom
  • 3 dl fehérbor

Elkészítése:

Hideg vízben a húst  lemossuk, hagyjuk a vágódeszkán lecsepegni, majd papírtörlőkendővel leitatjuk.

3-4 gerezd fokhagymát felaprítunk, és beletesszük a tejbe,  majd   belerakjuk  a báránycombot és a gerincet. Lefóliázzuk, és betesszük a hűtőbe 8-10 órára, közben többször megforgatjuk.

Kivesszük a tejből, papírtörlővel leitatjuk, a csontnál egy kicsit bemetsszük a báránycombot, frissen őrölt borssal meghintjük, és belerakjuk a pácba.

A páchoz egy citrom  levét kinyomkodjuk, összekeverjük olívaolajjal, egy kávéskanálnyi apróra vágott  rozmaringot adunk hozzá. Ezzel jól bekenjük a bárányhúst, betesszük a tálba a félbevágott citromokat, és lefóliázva visszarakjuk a hűtőbe. Időnként fordítunk rajta, 10-12 órán keresztül a pácban hagyjuk.

A  pácolás után  megsózzuk a húst, majd egy teflon serpenyőben napraforgó olajat hevítünk. A bárány minden oldalát körbepirítjuk, majd áttesszük egy tepsibe.

A serpenyőbe beleöntjük a bort, hogy feloldja a finom ízeket, felforraljuk, és ráöntjük a bárányra.

A tepsibe a hús mellé teszünk félbevágott hagymát, fokhagymát és a páclét, kivéve a citrom héját. Alufóliával jól beborítjuk a húst, majd 180 fokos sütőbe tesszük. Időnként megnézzük, ha szükség pótoljuk borral, vagy vízzel, hogy nehogy leégjen. (Én a 3 dl boron kívül 1 dl meleg vizet adtam  hozzá. Amikor megpuhult (kb. 3 óra), levesszük a fóliát, és rápirítunk a húsra.

Nagyon finom puha, omlós volt a hús! Jó étvágyat!