Zöldséges lencsesaláta recept
Hozzávalók:
- 20 dkg lencse
- 1 nagyobb sárgarépa
- 1 nagyobb paszternák (v. zöldség)
- só
- 1 kk ételízesítő
Öntet:
- 1 citrom leve
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 dl víz
- csipet só
- őrölt fehér bors
- méz (v. édesítőszer)
- 3 kk csípős mustár (én francia magos-csípőst tettem)
- 1 lila hagyma
Elkészítése:
A lencsét hideg vízben jól átmossuk, majd feltesszük főni. A főzővízbe sót és ételízesítőt teszünk, majd puhára főzzük benne a lencsét. (Kb. 20 perc főzési idő alatt megpuhul.) Végül leszűrjük, és teljesen kihűtjük.
A sárgarépát és a paszternákot megpucoljuk, majd vékony csíkokra felszeleteljük.
Egy edénybe beletesszük először a sárgarépát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megszórjuk egy kis sóval, majd pár perc alatt puhára főzzük. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, majd a paszternákot beletesszük a főzőlébe, és azt is pár perc alatt puhára főzzük. Végül azt is leszűrjük, majd minden hozzávalót teljesen kihűtünk.
Egy tálkába tesszük a citromlevet, az olívaolajat, a mézet, a mustárt, és jól kikeverjük. Ezután hozzáadunk egy csipet sót, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fehér borsot. A hagymát nagyon apróra felkockázzuk, és ezt is belekeverjük.
Egy tálba tesszük a kihűlt lencsét, a sárgarépát és a paszternákot, majd óvatosan, hogy ne törjön, összekeverjük.
Végül leöntjük az előzőleg jól kikevert öntettel, majd szintén nagyon óvatosan összeforgatjuk.
1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
A zöldséges lencsesaláta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 11 g
Szénhidrát: 28 g
Zsír: 11 g