Zöldséges lencsesaláta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Zöldséges lencsesaláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb paszternák (v. zöldség)
  • 1 kk ételízesítő

Öntet:

  • 1 citrom leve
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 1 dl víz
  • csipet só
  • őrölt fehér bors
  • méz (v. édesítőszer)
  • 3 kk csípős mustár (én francia magos-csípőst tettem)
  • 1 lila hagyma

Elkészítése:

A lencsét hideg vízben jól átmossuk, majd feltesszük főni. A főzővízbe sót és ételízesítőt teszünk, majd puhára főzzük benne a lencsét. (Kb. 20 perc főzési idő alatt megpuhul.) Végül leszűrjük, és teljesen kihűtjük.

A sárgarépát és a paszternákot megpucoljuk, majd vékony csíkokra felszeleteljük.
Egy edénybe beletesszük először a sárgarépát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megszórjuk egy kis sóval, majd pár perc alatt puhára főzzük. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, majd a paszternákot beletesszük a főzőlébe, és azt is pár perc alatt puhára főzzük. Végül azt is leszűrjük, majd minden hozzávalót teljesen kihűtünk.

Egy tálkába tesszük a citromlevet, az olívaolajat, a mézet, a mustárt, és jól kikeverjük. Ezután hozzáadunk egy csipet sót, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fehér borsot. A hagymát nagyon apróra felkockázzuk, és ezt is belekeverjük.

Egy tálba tesszük a kihűlt lencsét, a sárgarépát és a paszternákot, majd óvatosan, hogy ne törjön, összekeverjük.

Végül leöntjük az előzőleg jól kikevert öntettel, majd szintén nagyon óvatosan összeforgatjuk.

1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.